ББНС лого

Арса Теодоровић, иконописац и портретиста

Јованка Симић, новинар

Jovanka_simic_novinar

У светлу обележавања 170 година трајања Галерије Матице српске, често се ових дана помиње сликар Арса Теодоровић. Рођендан Галерије обележен је и изложбом 73 рестаурираних икона, делова импозантног иконостаса који је Теодоровић осликао за будимску катедралну цркву Свете Тројице, подигнуту између 1741. и 1751. године. Иконостас је, срећом, био расформиран и склоњен из цркве пре њеног рушења, 1949. Године.

Арсеније (Арса) Теодоровић (1767 - 1826) рођен је у Перлезу, у Банату. Почео је као помоћни учитељ, затим као ученик неколицине домаћих сликара-занатлија у Банату и Срему,а затим одлази у Беч и 1788. године уписује Академију. Тамо се упознаје са Доситејем Обрадовићем и другим младим "јозефинистима", и од тада почиње да активно сарађује на културном препороду аустријских Срба. Завршивши Академију 1796. године, прелази у Нови Сад, а после неколико месеци настањује се у Темишвару. Године 1803. враћа се у Нови Сад и ту остаје до смрти.

Tоком студија у Бечу, млади Теодоровић ослањао се првенствено на поуке Антона Шалера, професора анатомије и Јохана Хајнриха Фигера, сликара и директора Академије. Познанство са еминентним српским интелектуалцем и просветитељем Доситејем имало је нарочиту вредност у Теодоровићевом животу и природно је водило познанствима и блиским пријатељствима с његовим ученицима и поштоваоцима, првенствено књижевницима као што су Павле Соларић, Михаило Витковић и Лукијан Мушицки.